Saturday, March 7, 2009

Culture shock.

Hari Selesa dan Khamis mungkin adalah hari yang paling sibuk di sepanjang satu sem aku di sini. Tiga kali lab dalam seminggu membuatkan aku akan terlena keletihan. Ada dua lab malam. 6ptg sampai 9malam. Lab Bio jatuh pada Khamis malam Jumaat. So, bila kami berjalan pulang ke court akan ternampak kelibat-kelibat manusia menuju ke town untuk berparty. Mula-mula rasa pelik tapi lama-kelamaan macam ternanti-nanti pula suasana macam tu. Yalah kat NZ pada malam-malam lain akan senyap sunyi.

Cerita pasal lab. Aku mengalami bukan saja culture shock tetapi juga bole dikatakan mendekati heart attack. Mula-mula masuk Lab Chem dah ternganga macam mana nak buat refluks. Hari selepas hari itu pula ada Lab Phys. Masuk lab tu aku ternganga bukan kerana apa. Kerana semua computer kat dalam lab tu adalah Apple Dekstop yang sangat banyak! Beratur atas meja satu-persatu. Aku dengan jakunnya menyentuh keyboard Apple yang sangat nipis dan membeliakkan mata melihat monitor Apple yang sangat cun sedangkan orang lain sibuk mendengar penjelasan lab instructor kat depan.

Minggu ni pula aku dapat lab partner untuk Lab Phys dan Bio. Oh, mereka adalah New Zealander. Slang yang sangat-sangat pekat menyebabkan aku hanya akan menjawab 'Yeah', 'OK' ataupun 'Alright' ketika mereka bertanya apa-apa. Masalah komunikasi ini mungkin akan selesai setelah aku aku duduk sini selama 1-2 tahun lagi. Haih. Lab partner Phys aku buat kerja laju sangat-sangat. Macam ada anjing kejar dia kat belakang. So, aku pun macam rushing gila. Sampai tak sempat nak semak pun lab workbook sebelum hantar kepada instructor.

Tapi kat sini aku rasa macam dapat layanan yang istimewa sangat. Mungkin kerana aku international student. Itu yang seronok. Sorang-sorang instructor datang tanya aku ok ke tak dalam ketiga-tiga eksperimen. Macam tau-tau je yang aku memang sangat tak ok, okay! Oh! Ni baru lab 1st sem kot. Nanti labs sem-sem yang akan datang lagi lah aku akan pening menggila. Dengan instruments yang sangat canggih untuk dihandle oleh rakyat negara ke-3 macam aku ni. Haih. Ya. Massey Uni adalah most equip lab in NZ. Sangat senang hati dengan award itu yet sangat penat sebab semuanya nak canggih-canggih jadi tak tau macam mana nak handle dengan pantas:(

4 comments:

a.y.u said...

huhu lab ko men ngn chemical eh..
huhu lab aku men ngn machine n programming yg memeningkan...drawing&sketching pon byk yg amat..*jd pelukis daa*

btw,aku pon de comunictn probs ng foreiner..huhu asik sebut 'sorry?','beg ur pardon'..bajet xdgr pe dorg ckp
padahal xpaham...

khuzai said...

^_^ same la kite cik fairuz..dlu mcm tu la..cume i'm bit lucky sbb 1st partner lab physics bdk japanase..so slank kiwis xde r..hehe..2nd partner brulah kiwis..hehe..

herRoyalCaffeinAddict said...

omg fai bestnye dpt layanan istimewa...kt melb uni bersepah sgt intrnational student xde sape heran n bother bout u..hahaha..ak la terkontang kanting askin peeps ;)

tumi said...

fairuz! alalala~ siannya.. xpelah, as time goes on, u'll get used to it.. huhu

berkenalan lah ngan die..best.. we can widen our knowledge as the way they think does not same to us.. n i was quite shock when my lab partner didn't even know what islam is. he had no idea on this topic, what he knew is just 'those who cover their hair are from middle east'.haha. n he expected me to come from middle east as well. then i asked him, 'am i as beautiful as middle east people?' he answered, 'that's y i wonder'.. haha..(not exactly like that la actually..) n starting from that he always ask me about what islam is, which is a good thing, right?. but we have to be patient and wise enough when this type of question arise ; ' what type of car does ur God use?' haih..bengong jap.. huhu.

there's a lot of things happened actually, n by this time, my lab is already over.time to study for the final exam.. when yours will be? n i really miss my time with my lab partner, as i said it's really widen our mind. n the reason i miss it because we r not going to become a partner again next year as we had a little fight during the end of the term. hehe.. at that time we got busy with so many course work, and at the same time we have a lab oral.. so some problem in finding the suitable time.. however, we r fine now, just we cannot turning back time.. haha. funny aight?

anyway, live ur life, how hard it is, live it n njoy it while u still have it. coz time moves on the chance will not always be there..

do ur best, n have faith in Him! n the most important of all, pray for me!kekekeke =P

wassalam.
=D