Sunday, March 22, 2009

Mengajar budak mengaji.

Aku ada tanggungjawab baru setiap Ahad. Mengajar Muslim kids mengaji di Masjid di Cook St. Aku ada 5 orang students yang sangat aktif. Semuanya belajar Iqra' 5. Memang hari pertama yang mencabar kesabaran aku. Tapi yes, sangat seronok. Dan well, bahasa Inggeris mereka macam biasa, lagi, lagi, dan lagi terer dari aku. Hmmm..

Selepas ajar 1 page, aku mula tanya negara asal mereka, Hashim dari Palestine, Abdul Bari dari Saudi, Deka dari Somalia, Doha dari Pakistan dan yang paling muda Salma dari Sudan. Doha itu sangat talkative dan Hashim dan Abdul Bari suka gelar dia bossy. Haha. Ye, aku akui itu. Tugas aku bukan saja ajar mereka mengaji tetapi juga penyampai risalah dakwah Rasulullah dari pelbagai segi, Tauhid sehinggalah Akhlak. Penat yet sangat seronok. Ada perbualan-perbualan mereka yang menarik hati aku:

1.

Deka: Im from Somalia.
Aku: Have you ever come back to Somalia?
Deka: No, my country is facing a war right now. I cannot go back.


Aku pon tak tau war apa kat Somalia sekarang. Tiba-tiba,

Doha: Lucky there's a war in your conutry, otherwise, we would never meet each other.

Sangat sweet tapi macam.. Erk! Haha.

Lepas kami solat Zohor berjemaah, aku pegi beli sosej kat luar then jumpa anak postgrad yang semuanya sangat-sangatlah friendly. Aku keluarkan purse untuk ambil duit,

Kid: You got a purse!!?
Aku: Yeah. Why?
Kid: But you are still small. You cannot have a purse.

Aku berbisik ke telinga dia,

"But I am 21."

Dia ternganga.

Cis.


15 comments:

zikrilhakiim said...
This comment has been removed by the author.
zikrilhakiim said...

salam fai=)..looked young but actually older than the kids thought u to be=p..semakin bz ek?

MiSs^iJa said...

fairuz, bestnya hg dpt ajar budak2 tu ngaji. untung sgt2 kan.

bdw, yg ada budak tnya hg pasai purse tu lawak gila!! aku ngan alina gelak sakan. hahaha :P

rinddu hg!

Dalila Husni said...

alala fai mmg cute n kecik pun!hehe

bubbly177 said...

hahaha (oops..kna gelak solehah sket)..story baik punyeeer!

:)

(p/s: tak buleh blah..ayat dlm kurungan lagi yer..)

Amirah Zayanah said...

alaaaa, comel nyeee.
awak pon ajar la diorang pakai purse jugaakk! :)) haha!

anis shafikah said...

fai,da jd cikgu tu jgn garang sgt eh.haha..de plak budak yg kne cubit nnt.btw,anda mmg kelihatan sebaya mereka :p

IRA said...

omg so adorable!!!!!

btw, ajar budak mengaji especially the fact that they're not malaysian sgt best kot? its a lifetime opportunity! :)

nunie.cookiemonster said...

fai, u'll never pass for a 21!!!

btw, what a good job that u r doing now. :)

eshah said...

eyush, eshah rindu :(.take care dear.love u like owez.

:: abdussolehin :: said...

haha..aku bleh bayang camne budak tu ternganga.haha..

p/s : i'm still 20.jgn jeles :P

umaq_eiman said...

my little gurl dah jadi guru fardhu ain, cayya lah. Semua muslim tu guru agama a.k.a Ustazah bila mereka tahu macam mana beragama.

saiz tak penting eyush tapi fungsi tuh yang penting.

Ey3~Zha said...

sumpah cumey gler time die kate 'u cant hv a purse'.... faiii... gd luck ajr ank orang ngaji..... windu kamu dan jeritan kamu....

tumi said...

hahahahaha

*gelak sampai guling2* hehe

love u! =)

S.U.Z.E.R.A.I.N said...

::ahahahaha
::sweet sgguh budak tuh=D
::semoga konsisten ya!!