Sunday, April 12, 2009

Poligami.

Semalam ada majlis ilmu di surau di Massey Uni. Ada brother dari Auckland datang bagi tazkirah. Sangat seronok kerana pertama kali dapat dengar tazkirah dari dalam surau. Majlis ilmu itukan umpama salah satu taman di syurga maka yang mudah terpaut dengan majlis ilmu, mudahlah terpaut pada taman di syurga:)

Apa yang aku nak tekankan kat sini, satu analogi yang brother tu sampaikan that is:

"Akhirat dan Dunia ini ibarat isteri pertama dan isteri kedua."

Ha? Kenapa?

"Kerana jika kita lebihkan yang satu lagi, satu yang lain akan cemburu. Begitu jugak sebaliknya. So, we have to be fair to both of akhirat and dunia."

Analogi yang sangat menarik dan mudah untuk diingati especially kepada kaum Adam dan juga aku yang sangat setuju, 100%!

Anyway, kat bawah ni gambar students aku. 4 orang je yang lain menyibuk sebab excited cikgu nak ambil gambar;)

Yang 4 di depan tu je students aku.

Yang dua orang senyum sampai telinga tu bukan ;P

"Why you want to take pictures of us."

"Because I want to remember every one of you, forever."

"Ohhh..You are soooo nice."

Ah, budak-budak memang over. Semuanya nice. Tapi bila melawan cakap, tak ingat dunia. Haha :))

6 comments:

fusuna said...

fairuz, lepas ni nak join ngaja bebudak ni ngaji. insyaAllah kalau free mmg nak join k.
hehee.. smalam mmg sronok.. tp begurau pun ble tahan sakan gak..hehe

dreamer said...

budak yg blakang comel

S.U.Z.E.R.A.I.N said...

hebat kamu fairuz..

anis shafikah said...

great teacher siti fairuz:G.T.S.F :D

:: abdussolehin :: said...

jealous sama kamu :) kirim salam kat diorang ya.

umaq_eiman said...

aah budak budak kecik memang degil. tapi pandai membodek.