Thursday, April 30, 2009

Hidup di sini.

Kau fikir belajar di oversea itu seronok. Lalu, kau excited waktu pertama-tama kali mahu ke sini. Kau rasa kat sana nanti kau akan ada ramai kawan. Jadual mingguan dan bulanan pasti akan dipenuhi dengan macam-macam aktiviti yang menarik. Tapi,

Kini kau sedar, kau sebenarnya tiada tempat untuk berkongsi rasa. Sedih atau gembira, tetap akan menjadi sedih. Tiada siapa yang akan kesah sama ada kau sihat atau kau dah menjamah atau belum hari itu. Tiada.

Masa inilah, bergema suara hati:

La Tahzan, Innallaha Ma'ana.

Tolonglah hati, jangan berkecil selalu. Masa gembira mu akan tiba. Atau kau yang tak bersyukur dan tak cukup bersabar? 

23 comments:

Arah said...

Sekarang kau tau apa aku rasa :( Makan sorang, duduk sorang, jalan sorang, nangis sorang blablabla

Takpe 4 tahun sekejap je iA, tahan sikit :)

caliphkaai said...

salam kenal.
:D

fusuna said...

full your life with other things. join the clubs and try to get many friends (international friends). later on u might not feel so lonely. maybe you are new here and still searching for friends and try to fill up your life with many new things. It just the matter of time and you will be happy later on. hopefully. Allah is always there with us. amin
all da best my dear fried!

eshah said...

Eyush, be strong. I know u can do it. Sbb tu Allah hantar eyush ke sana kn? Sbb Eyush mampu. Mgkn kalau eshah da tersungkur di tgh jln sbb Dia tahu eshah xsemampu itu. Allah tidak membebani seseorg di luar kemampuan nya kn? love-eshah

Cik LuLu said...

Yup! cari kawan, Eyush-kawan yg membantu. N kalau nak hilang tension do exercise a lot. :) for example, cycling. Just sharing my experience good luck!

andharismail said...

bole tahan... sabar ek, nanti sampai masa ko akan senyum gak bile pikir ape yg ko dapat kat situ :)

syaFiQah said...

salam fai...b strong!!
selalunye..we wouldn't get what we are always wanted because Allah wants to give us sumtin better..
ull find it soon..dlm sedar x sedar je,dlm nampak xnampak je..
just b patience k!

syaFiQah said...

salam fai...b strong!!
selalunye..we wouldn't get what we are always wanted because Allah wants to give us sumtin better..
ull find it soon..dlm sedar x sedar je,dlm nampak xnampak je..
just b patience k!

zikrilhakiim said...

salam fai=)..refer to this (3:160),(2:286),(2:153),(2:214)..fai,Allah sayang kamu,bear that in mind ye dear friend=))..i luv u too=)

umaq_eiman said...

alah leks ar dia saja jer tgh test ayat jiwa tuh, kan eyush kan? padahal dia hepi jer.

(memujuk hati sendiri)

eym:) said...

sabar fai.....kene kuat semangat....klo ko ade prob...skype je ngan aku....insyaAllah...aku sudi mendengar keluhan hati ko..... ape guna kawan kan??
xpn....kite ade Allah....mengadu kat Dia....the best place utk mengadu...seseorg tu xdikatakn beriman selagi dia tak diuji.....

Cheers!!

seyraxo. said...

fai... aku pun rasa sama exactly :(
igt best sgt, tergedik2 nak study overseas la nak duk country sejuk2 la whatever. sekrg ha pdn muka. sume bnda buat sorg2 jeeee :(

xpe2 sama2 menguatkan diri okeh?!

~NUR 'atieqah' ~ said...

fai~
u can do it~
no matter wut~
u r stronger than u thought~

keep believing~
(^_^)

hv a wonderful life~

anis shafikah said...

fairuz yg kite kenal selalunya kuat semangat.jangan jadi fairuz yang lain eh :)
"cubaan itu akan senantiasa menimpa seorang mukmin dan mukminah,baik dgn dirinya sendiri,anaknya dan hartanya,sehingga ia menemui Allah tanpa membawa dosa" (HR At-Tirmidzi)

budak kuat,jangan tersungkur lagi!

anis shafikah said...

lagi 1,lupe,jgn tggl mkn fai.jaga diri baik2 :)
ramai org syg dan sentiasa doakan fai.bersyukur kan.x semua nikmatNya kita nampak dgn mata kasar :)

natasha said...

semua benda selain ALlah itu makhluk ALlah. dan al qur`an itu kalamNya.
jadi sebenarnya kita tak pernah seorang lah. meja, buku, katil, laptop, udara, air, angin, rumput, wayar2, printer, botol air, baju2 semua tgh teman kita
hee.

:: abdussolehin :: said...

aiseh..aku terlambat.sume yang aku nak cakap,sume kwn2 ko ni dah cakap.so,aku juz sokong pe diorg cakap 100% ;) post ko ni wat orang lain jadi sedey.ko je rasa sorang2.tapi,ko tengok sendiri sekarang,ramainye yang amik berat pasal ko.jadi,sabar&be happy :)

kaykay said...

batul tu fairuz...kte penah berasa sedemikian sejak 2 bulan lpas....

tp skrang tidak lagi...
sebab da ada hobby baru merayau rumah2 senior dan ukhti2 seapartment lain...(^^)

All da best fairuz...jgn sedeyh2 tau...
Allah sentiasa menemanimu...insyaAllah..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

i'll always try to make you smile a million times and more every single day ya umaira =) insya Allah

tumi said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

hehe.ade org nk bg die smile a million times and more tu~~

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.